22 oktober 2014

Den här första veckan i Moshi, Kilimanjaro, Tanzania har varit lugn för mig.
Det har varit helgdag och helg och jag är just nu den enda volontären. Nästa vecka kommer det en homeopat från New Zeeland och en från USA.
 
Utsikten från vår trädgård i Shantytown, Moshi: Kilimanjaros topp! 
Homeopathy for Health in Africa har numera ett eget Center i staden Moshi. Där utgår vi från varje morgon, och samlas där efter att vi varit ute på hembesök eller haft kliniker i andra byar eller stadsdelar. Då serverar Rosie en enkel lunch som hon lagat på ett slags "Trangiakök" fast koleldat som står på marken. Några köksbänkar finns inte utan hon jobbar på golvet.
Läs mer om projektet på www.homeopathyforhealthinafrica.org.

Centret

Irene, vår tanzanianska homeopat har en konsultation på centret

I måndags var första kliniken för mig, men jag satt mest med bredvid. Vi
satt tre homeopater (en från Italien, en från New Zeeland o jag) o tog emot patienter utomhus i parken under ett tak utanför sjukhuset. Mest Aids-patienter som Jeremy har behandlat sen
tidigare som kom på återbesök, de flesta var bättre. Ett stort katolsk
sjukhus lååångt uppe på Kilimanjaros sluttningar mitt i otroligt vacker
regnskog blandat med kaffe-plantor, bananer, åkrar, betande kor,
färggranna människor som bär alltmöjligt på huvudet, rinnande bäckar å
så den där vackra snöklädda Kilimanjaro-toppen ovanför oss.
Rosie, vår "köksa" lagar tanzaniansk husmanskost åt oss varje dag på ett mycket enkelt sätt på golvet. 

Infoblad till patienter


I torsdags åkte Irene (en av de afrikanska homeopaterna som är an ställd av HHA) och jag
 med Daladala (små bräckliga minibussar som inte kör förrän de är proppfulla) ut till en stadsdel där vi tar emot patienter på ett hälsocenter (ungefär som en vårdcentral). En läkare som jobbar där kan en del om homeopati och är mycket positiv till vårt arbete. Den dagen remitterade han en 9-årig Aidssjuk pojke till oss. Hans föräldrar är döda i Aids och han bor hos en fosterfamilj nu. Vi gav honom ett homeopatmedel och vitaminer och rådde hans barnflicka att se till att han fick i sig ordentligt med vätska och näring. Vi ska träffa honom redan om en vecka igen eftersom han var ganska illa däran. Det kändes jättebra att jobba tillsammans med en läkare med en sådan patient. Han kunde ta prover och ge antibiotika och vi kunde stötta och stärka hans immunförsvar med våra mediciner som ju är kraftigt försvagat vid Aids.En kväll besökte jag och Valerio (italiensk homeopat) min väninna Cynthia
(som är homeopat och var här samtidigt med mig förra gången, januari 2013, hon jobbar just nu som administratör för projektet) och hennes sambo som är masaj klädd i vackert rött skynke och stooor kniv i sidan (samerna kan slänga sig i väggen med sina små knivar).
Familjen bor i ett enkelt hus nära oss med sin bebis Samuel (6 mån och
chokladbrun och HUR söt som helst) och hans "nanny" (som även lagar
maten o handlar billigt på marknaden-om Cynthia som är "mzungu" skulle
gå o handla själv skulle det bli mkt dyrare) o hennes dotter plus masajens kusin som kom häromdan direkt från bushen. Alltså 6 personer i tre små rum och kokvrå. Dom är trevliga.
Vi blev bjudna på en enkel tanzaniansk måltid bestående av ris, böngryta och stekta gröna blad vid ett soffbord och därefter hemmagjort chai (hon gick ut på gården o malde kryddorna strax innan hon kokte det). 
 

Mina nya vänner. Två av dem är masajer. Cynthia till höger är argentinska och var volontär med mig förra gången. Hon är administratör för HHA nu.

I söndags åkte vi bil till Lake Chala som ligger vid kenyanska gränsen. Trevlig utflykt. Och jag körde bilen en del av vägen!! På vänster sida med automatväxel. Trafiken är liiite annorlunda än i Sverige. Det är bara att bita ihop o lära sig, för jag kommer att måsta göra det ibland.
Har även hyrt en fin cykel av mina vänner så jag kan göra egna små turer på de skumpiga dammiga jordvägarna eller på den enda asfaltera vägen som går upp på Kilimanjaros sluttningar. Hunden Cali som bor här hos oss springer gärna efter. Trevligt att ha lite sällskap.
 
Paulo bär deras supergulliga bebis i min sjal. Valerio är läkare och homeopat från Italien

Nu börjar hundarna sin kvällskör o syrsorna sjunger för fullt ute i vår blomstrande trädgård där en av buskarna alltid börjar dofta parfym på kvällen, så då är det läggdags... Hotellet som vi bor granne med har bröllopsparty så det hörs heta afrikanska rytmer och tal därbortifrån. I morgon blir det utflykt till vattenfallen i byn Marangu som ligger på Kilimanjaro. Där bor Chagga-folket.

Inga kommentarer: